Over De Keet

Wim Wissingh maakt spekstenen beelden die de fantasie prikkelen

Organische vormen, geïnspireerd door de steen zelf: het werk van Wim Wissingh uit Zwaanshoek/ Hoofddorp blijft soms heel dicht bij de natuur. Wim Wissingh is beeldend kunstenaar; van oorsprong is hij kreatief therapeut beeldend vormen. Hij organiseert workshops Beeldhouwen in Speksteen op locaties in Nederland. Hij heeft jarenlang ervaring met cursussen in binnen- en buitenland, oa in Zwitserland.
De beelden die hij maakt zijn van speksteen, ook wel zeepsteen genoemd. Deze steen wordt overal ter wereld gedolven. De ruwe steen heeft tinten die variëren van bijna wit, via rose naar donkergroen en zwart. De kleur is afhankelijk van het land van herkomst.
Door het bewerken met raspen en gutsen en het polijsten met watervast schuurpapier komen de kleuren nog mooier tot hun recht en krijgen de beelden een marmerachtige uitstraling. Speksteen is lekker materiaal om mee te werken. Het is zacht en voelt prettig aan.

Inspiratie uit de steen

Wim Wissingh werkt meestal niet volgens een van te voren bedachte vorm. Al werkend met het materiaal ontstaat er een vorm. Hij laat zich inspireren door het stuk steen dat hij onder handen heeft.
Het werk is vaak geabstraheerd. ,Mens- en dierfiguren worden door hem uit de steen bevrijd!’ Soms gebruikt hij de ruwe steen in combinatie met een contrasterende gepolijste afwerking. De meest recente sculpturen zijn geïnspireerd door de vorm van de ruwe steen, die steeds weer een uitdaging vormt: soms figuratief, dan weer abstract. Een enkele keer werkt hij in opdracht, zoals bv een herdenkingsmonumentje.

De gestileerde vormen laten zijn inspiratie en de struktuur en kleur van de steen goed tot hun recht komen. Overigens laat hij zich niet alleen tot het werken met steen beperken: schilderen, boetseren, werken met beton zijn ook uitdagingen, waar hij zich graag op wil storten. Derhalve werkt hij graag in opdracht, bv bij het maken van originele gedenkbeelden voor bedrijven en particulieren.

Veelzijdig kunstenaar!

Wim Wissingh maakte ook beelden in serpentijn en albast. Daarnaast maakte hij ook grote unica-beelden in beton, die ook voor buiten (tuin) geschikt zijn Soms zijn die gemaakt naar ontwerp van een opdrachtgever.

Behalve beeldhouwen werkt hij ook veel met klei. Dit leidt tot unieke beeldjes, die vaak bronskleurig gemaakt zijn en niet onder doen voor echte bronzen. Gezien zijn brede ervaring met materialen zal het niet verbazen dat er op afspraak ook beelden in gebronst keramiek en schilderijen te bezichtigen zijn.

Prijzen

Het werk van Wim Wissingh kenmerkt zich ook door de betaalbare prijs! Zijn streven is gericht op het betaalbaar houden van Kunst voor een zo breed mogelijke publiek!

Wim Wissingh vindt het belangrijk dat mensen al werkend met de materialen plezier hebben in creatieve bezigheden. Van daaruit is de kans op het ontstaan van aansprekende beelden het grootst!

Hij heeft al vele malen geëxposeerd, o.a. in Haarlem, Zaandam, Appelscha, Bennebroek en in Lisse. Zie hiervoor ook de pagina met een selectie van krantenberichten.

Hij maakte een aantal jaren deel uit van Kunstenaarscollectief De School in Hillegom.