Krantenberichten

 

 

Nieuwsberichten uit o.a. ‘Haarlems Dagblad’, ‘Heemsteedse Courant’, ‘weekblad van Bennebroek’, ‘Witte weekblad’.



In Wim Wissingh’s Atelier De Keet staat presteren niet voorop
‘Speksteen is leuk spul’

Bennebroek – De naam De Keet staat voor Kreatieve En Expressieve Therapie, en dat is waarmee het atelier ooit is begonnen. Wissingh kwam door zijn werk in aanraking met mensen met weinig creatieve scholing en besloot toen dat het zinnig was een ruimte te maken, waarin het hooguit zes mensen tegelijk zich kunnen bezighouden met hun eigen kreatieve ontboezemingen.
Wissingh:’Wat kursisten doen hangt van hun eigen keuze af – ze zijn hier heel vrij. Maar ze komen hier meer om het materialen te leren kennen, dan om meteen prestaties neer te zetten. Ik geef ook niet echt les, maar meer begeleiding bij individuele vormgeving. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe ze hun gereedschap het beste kunnen gebruiken.’
Het klinkt allemaal wat idealistisch, en dat is het ook: Wissingh wilde het anders aanpakken dan bij bestaande cursussen. ‘Als mensen iets creatiefs willen doen, is het in de meeste gevallen prestatie gericht. Dat is hier niet de bedoeling. Wat we hier doen is altijd gericht op het plezier in het werken met materialen. Maar om zo te kunnen werken moeten mensen wel een drempel over.’
Hoewel Wissingh zelf in de loop der tijd met allerlei soorten materiaal in aanraking is gekomen, is steen het materiaal dat hemzelf al vanaf het begin trekt, en waarmee hij zijn cursisten graag leert werken.
Wissingh: ‘Speksteen is leuk en het heeft, zou je kunnen zeggen, een hoge aaibaarheidsfactor. Als ik mijn eigen werk exposeer, staan er bordjes bij dat het niet aangeraakt mag worden, maar de mensen daaraan houden valt niet mee!’

 

 

Cursus werken in speksteen

Bennebroek. – Naast bekende werkvormen in het creatief bezig zijn, bestaat de mogelijkheid om de weg van het beeldhouwen te verkennen. Een prachtig materiaal, met een mooie natuurlijke kleur en dat zich goed laat bewerken is speksteen.
In tegenstelling tot hardere steensoorten waarin gehakt moet worden kan hierin door middel van gutsen en raspen langs geleidelijke weg een vorm gemaakt worden. Interessant en fascinerend. Door de individuele begeleiding kunnen ook gevorderde amateurkunstenaars zich verder ontwikkelen in een eigen manier van werken.
Tijdens de workshop op zaterdag of tijdens de dinsdagavondcursus kan men speksteen werken onder begeleiding van Wim Wissingh, die regelmatig exposities heeft met zijn sculpturen. Deelname aan de workshop kost f 85,- inclusief materiaal en lunch. Deelname aan de cursus kost f 120,- voor vijf avonden (door middel van het strippenkaartsysteem).
Meer informatie over workshop, cursus of sculpturen is verkrijgbaar bij Atelier De Keet te Bennebroek (023) 5848072.

 

 

Speksteen-sculpturen

Wim Wissingh heeft reeds vele exposities op zijn naam staan. Hij is behalve een veelzijdig beeldend kunstenaar ook werkzaam als activiteitenbegeleider en docent bij de creatieve cursussen in zijn atelier De Keet.
Bij het beeldhouwen in speksteen laat hij zich inspireren door de oorspronkelijke vorm van de steen. Dit leidt tot abstracte en meer herkenbare mens- en dierfiguren. De beelden zijn te bezichtigen en te koop. Voor meer informatie over de beelden van de fotogalerie kunt u emailen of opbellen(023.5848072)! Indien men zelf met werken in speksteen wil kennismaken, dan bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een workshop of een cursus in zijn atelier De Keet of elders in overleg mogelijk!

Kunst moet onder de mensen komen

Witte weekblad, 2-2001, Veronica Handgraaf

Kunst moet onder de mensen komen, meent Wim Wissingh. Daarom houdt hij zijn beelden ook betaalbaar. Hij is al heel wat jaren bezig met het creeeren van beeldhouwwerk, meestal van klein formaat zodat het in een huiskamer past. Wissingh werkte aanvankelijk hoofdzakelijk in speksteen, een zachte steensoort met erg uiteenlopende kleuren. De beeldjes die hij heeft staan vertonen tinten grijs, zwart, roze en groen in allerlei schakeringen. De laatste jaren gebruikt hij voor zijn eigen werk ook serpentijn en albast. Het bijna doorschijnende albast is minder eenvoudig te bewerken dan speksteen, maar heeft iets etherisch omdat het zo’n transparant effect geeft.

Wissingh exposeerde voor het eerst in het gemeentehuis van Bennebroek in 1994. Daarna kwam er steeds meer vraag naar beeldhouwcursussen. Die geeft hij al jarenlang aan huis in Atelier De keet. Eigenlijk staat die naam voor Kreatieve en Expressieve Technieken, maar dat wordt zelden meer gememoreerd. Atelier De Keet is zo langzamerhand een begrip op zichzelf in Bennebroek en omgeving. Heel wat cursisten hebben er al een voet over de drempel gezet om de eerste beginselen van het werken met speksteen te leren. “Mensen willen iets anders dan werken op het platte vlak. Dan gaan ze boetseren of beeldhouwen. Omdat speksteen zacht materiaal is, vraagt het niet zoveel kracht om het te bewerken en dus is het voor iedereen geschikt”. Tijdens een zaterdagse workshop, e maal per maand of gedurende vijf dinsdagavonden maken de bezoekers hun eigen beeld. Er wordt een strppenkaart gehanteerd, zodat ze niet noodzakelijkerwijs vijf weken achter elkaar hoeven te komen. Wissingh leert zijn cursisten meewerken met het materiaal. Het verschil tussen een ruw brok speksteen en een bewerkt is groot. “Het materiaal heeft een hoge aaibaarheidsfactor!”lacht hij. “Het voelt lekker aan enlijkt een beetje op marmer als het klaar is. Eerst wordt het werkstuk bij het afwerken geschuurd met waterproof schuurpapier en een polijstmiddel. Daarna bewerken we het met een marmeronderhoudsmiddel om het te beschermen. Dan krijg je er geen vlekken op”. Wissingh gaat uit van de vorm van de srteen bij zijn werk. Vaak komen er licht geabstraheerde maar wel herkenbare mensfiguren uit naar voren. “Ik laat mijn cursisten kennismaken met het materiaal. Later kunnen ze eventueel zelf verder gaan. Omdat er gewerkt wordt in groepjes van zes t ot acht cursisten is er genoeg aandacht voor iedereen. Er komen meer vrouwen dan mannen, maar dat is bij de meeste cursussen het geval. De manier waarop we hier te werk gaan is heel ambachtelijk. Het gaat niet om een snel resultaat, maar om liefde en geduld”. Sommige cursisten exposeren inmiddels zelf ook. Wissingh vindt het leuk om mensen te stimuleren ook te gaan beeldhouwen. “In de Byzantijnse kunst komt veel speksteenwerk voor. Er worden veel beelden geexporteerd uit China en Zimbabwe. Hele dorpen zijn daar soms aan het werk met kunstnijverheid. Erg duur spul mestal, maar meestal interessant om te zien wat zij met dit spul doen”.

Wissingh geeft in de Pauwenhof in Heemstede en K&O in Katwijk creativiteitscursussen.Hij doet dit jaar voor de tweede maal mee aan de Kunstlijn voor de Bollenstreek. Daarbij worden ateliers een weekend opengesteld voor het publiek. Deze week vond er een radio-interview plaats voor VLOH-FM, een zender in de Haarlemmermeer. Wim Wissingh heeft duidelijk zijn plaats gevonden in de streek. Info over de mogelijkheden bij De Keet via www.dekeet.net of telefoon 023.5848072

 

“Creatieve uitspattingen tijdens Doe Dag van stichting Hoogtepunt

Op zaterdag 7 april 2001 werd bij stichting Hoogtepunt aan de Vogelenzangseweg in samenwerking met beeldend kunstenaar Wim Wissingh een Creatieve Doe Dag voor lichamelijk gehandicapten gehouden. Ook niet-gehandicapten konde meedoen. Twaalf dames en een heer hadden zich voor deze workshop aangemeld. In de ruime hal werd vol overgave in speksteen gesneden en geboetseerd; in de bij vlagen zonnige serre werd hout bewerkt met raspen en beitels. Rond het middaguur, toen het zonnetje er net even doorheen piepte, werd op het beschutte terras gezamenlijk de lunch gebruit. De deelnemers oogden zeer tevreden.”

citaat: John de Nijs, De Hillegommer de Bennebroeker

 

leukste citaat:

‘Speksteen heeft een hoog aaibaarheidsfactor’